Krisberedskapsveckan 2021

Krisberedskapsvecka är en årlig nationell kampanj som samordnas av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). Syftet med veckan är att öka kunskapen om hur du påverkas av, och kan förbereda dig för, olika samhällskriser.

Årets Krisberedskapsvecka ägde rum 27 september – 3 oktober. Eftersom Sverige firar 100 år av demokrati var temat på årets kampanj demokrati. MSB:s tolkning av demokratitemat är att Sveriges motståndskraft börjar med varje människas eget engagemang i det lilla. Kampanjen uppmärksammar också våra skyddsvärden, exempelvis Sveriges frihet och självständighet, och hur var och en av oss kan bevara värdena genom våra vardagshandlingar. Arbetet med Sveriges beredskap handlar ju ytterst om att vi ska få fortsätta leva i ett öppet och demokratiskt land.

 

Våra aktiviteter under Krisberedskapsveckan 2021

Civilförsvarsförbundet har hållit digitala utbildningar i Hemberedskap under hela veckan.

Civilförsvarsförbundet Skellefteå har på uppdrag av kommunen informerat och upplyst allmänheten att de ska vara väl förberedda i minst en vecka om krisen kommer samt hur viktigt det är för samhällets krisberedskap att de engagerar sig på något sätt. De har varit på en galleria måndag till fredag och på lördagen stod de utanför Coop tillsammans med Bilkåren.

Civilförsvarsförbundet Västra Värmland har besökt Årjäng, Säffle, Charlottenberg och Arvika där de fört samtal om hur viktig demokratin är för samhället. De har informerat om hemberedskap och egenberedskap och sålt produkter anpassade till detta.

Civilförsvarsförbundet Flen hade stor aktivitet under Krisberedskapsveckan och blev uppmärksammade av massmedia. Ordförande Lisbeth Brevig var intervjuad av såväl P4 Sörmland som SVT Sörmland. Civilförsvarsförbundet Flen var också ute och informerade om Civilförsvarsförbundet. De rekryterade nya medlemmar och värvade rekryter till FRG.

Civilförsvarsförbundet Upplands Väsby/FRG höll i ett spännande streamingseminarium om cybersäkerhet, organiserat av UVCFF/FRG:s ordförande Fredy Duran. Seminariets fokus låg på hur du kan skydda dig mot bedrägeri och virus på nätet. Nyckelföreläsare var cybersäkerhetsexperten Peter Franzén. Fredrik Näslund, ordförande för Stockholms läns distriktsförbund, var moderator för gästpanelen. Övriga deltagare i gästpanelen var Peter Falk från PRO Upplands Väsby samt Anki Martens, verksamhetschef på Attendo i Upplands Väsby. Seminariet går att se här.

 Avesta Civilförsvarsförening har nått över 300 personer med information under Krisberedskapsveckan. De har haft visning av krislåda, informerat om hemberedskap, delat ut information vid Biltema, haft utställning på Avesta Bibilotek och haft FRG-aktivitet.

Civilförsvarsförbundet Vellinge har informerat om hemberedskap, haft demo av krislådan och haft FRG-aktivitet.

Civilförsvarsförbundet Dalsland har bjudit in sina medlemmar att tillsammans medverka på Civilförsvarsförbundets digitala utbildningar i Hemberedskap. Efter utbildningen bjöds det på fika och information om våra utbildningar inom Civilförsvarsförbundet.

 

Bilder